Пелети

Пелети


Пелетите се природен производ од обновливи извори и наспроти фосилните горива ќе бидат на располагање и во иднина. За нивното производството не се сечат шуми, туку се користат отпадоци при обработката на дрво. Покрај загревањето на домовите без штетни последици врз животната средина, предност на пелетите претставува и фактот што како производ од локално потекло го поттикнува и развојот на стопанството.

Пелетите се природен производ од обновливи извори и наспроти фосилните горива ќе бидат на располагање и во иднина. За нивното производството не се сечат шуми, туку се користат отпадоци при обработката на дрво. Покрај загревањето на домовите без штетни последици врз животната средина, предност на пелетите претставува и фактот што како производ од локално потекло го поттикнува и развојот на стопанството. 
 
Причина зошто пелетите во последно време наидуваат на зголемена примена претставува и нивната цена. Покрај тоа што се еколошки, пелетите се привлечни и со исплатливоста. Греењето на пелети е поевтино во споредба со фосилните горива. На тој начин, корист има и животната средина и Вашиот домашен буџет. Покрај тоа, просторот  за складирање во споредба со огревното дрво е значително помал - годишната потреба од пелети за современа семејна куќа може да се смести на околу 4 метри квадратни. 
 
Побарајте ги пелетите на бензинските станици на Макпетрол и искористете ги нивните предности.