Кугларски клуб


Кугларскиот клуб „Макпетрол” постои веќе 30 години. Основан е со Одлуката на дел од вработените на РО „Макпетрол” преку Синдикатот, од којшто во тоа време е и финансиран, а во него членувале само вработените.

По осамостојувањето на Р.Македонија, КК „Макпетрол” се престројува и се формира нова управа која зацртува планови за развој на Клубот, а за истите добива голема поддршка од Компанијата „Макпетрол”.

Вака организиран Клубот почнува да функционира во нови услови и да постигнува врвни резултати во Македонската кугларска лига, и за овој период од 17 години има освоено:

  • Десет први места- државен шампион
  • Две втори места- државен вицешампион
  • Три трети места
На меѓународно ниво има освоено:
  • Петто место на Светскиот куп
  • Петто место во Лигата на шампиони
  • Четврто место во Евро лигата.

Во договор со Претседателот на Компанијата „Макпетрол”, а по повод сеќавањето на поранешниот генерален директор Гаврило Гаврилски, веќе 17 години се организира Меѓународниот меморијален турнир ,,Гаврило Гаврилски”, што е влезен и во Светската меѓународна кугларска асоцијација и се бодува на АТП листата на Светската асоцијација. Овој турнир е најдобар турнир на светот што досега е организиран.